Josep M. Llauradó/ Mas del Botó DO Tarragona

La Vall del Cortiella té atractius amagats més enllà del paisatgístic. Després de resseguir un camí sinuós i pedregós, es presenta un enclavament únic per sentir i viure la natura a 600 metres d’alçada. Al bell mig, un tresor: el celler Mas del Botó, que pertany al terme municipal d’Alforja. A la vall s’hi aprecia un micro-clima que beu de mar i muntanya, amb vent de serè i garbinada, i una composició de sòl diversa: la llicorella de la veïna comarca del Priorat i el granític sauló. La mineralitat és probablement el tret més característic d’uns vins que en boca són frescos, rodons, persistents i alhora de pas suau, com el passeig per les vinyes una tarda de diumenge, sense presses, encara que sigui en costers.

Garnatxa negra, cabernet i carinyena, i una petita plantació de picapoll dónen forma a les 5 ha de vinya que els germans Llauradó conreen des de fa 25 anys. Totes exposades en vas, llevat del cabernet, emparrat. Coberta vegetal per aprofitar la biodiversitat de la vall, verema per maduracions – doncs hi ha diferents ritmes per les obagues de la muntanya – i agricultura ecològica sense segell. Són els trets distintius d’un celler amb ambició, que vol créixer en hectàrees i vins -aviat treuran el primer dolç i plantaran noves hectàrees. El 2007 van ampliar les instal·lacions a l’entorn de l’antic Mas del Botó -nom del qual encara no n’han tret l’entrellat. Des d’aleshores la vinificació s’ha deixat de fer a Mas dels Frares, el centre experimental de la URV, d’on en Josep Maria Llauradó és professor adscrit impartint classes a estudiants d’Enologia i Dietètica. Però el seu fort és també la història, i per això la reivindica amb el vi Ganagot, que recupera el passat històric i esplendorós d’un terme que hagués pogut quedar sota el domini de la DOQ Priorat, però al final no. I rememorant el passat presenta el seu maridatge predilecte:

vi

“Un Ganagot de qualsevol de les anyades que tenim. El vi emblema del celler, que duu el nom de Ramon de Ganagot a qui va cedir el terme d’Alforja Ramon Berenguer IV en gratitud pels serveis prestats en la conquesta de Siurana. Anys més tard, el terme va passar a mans d’un convent de monges cartoixanes de Cornudella i finalment va ser intervingut per l’arquebisbat, sinó hauríem passat a dependre dels cartoixans d’ScalaDei”.

moments

“Un moment tranquil qualsevol, que podria ser a casa o al celler. Un diumenge a la tarda quan no importa el pas lent i pausat de les hores”.

persones

“Amb la meva companya”.

En Josep Maria ressalta, tanmateix, l’extens recorregut geogràfic i vitivinícola de la DO Tarragona essent de les poques que pot presumir d’un ampli repertori de tipologies. El posem a prova i se’l veu entrenat: Aperitiu / Un escumós de la DO Tarragona, com el Reina Violant de De Muller o el blanc de noirs de la Universitat Rovira i Virgili, o també l’escumós de la varietat sumoi, o el blanc Seducció de Nulles. Blanc / Un blanc de la Cooperativa de Bràfim, varietat xarel·lo. Negre jove/ Un jove negre de la URV o el Mas del Botó. Negre criança/ Un criança com el Ganagot. Dolços/ Un pajarate de De muller o la seva Garnatxa Solera 1926.

Camí de Porrera a Alforja, s/n · 43365 Alforja · 630 98 27 47

1 comments

Deixa un comentari