Anton Castellà/ GATZARAvins DO Conca de Barberà

Gatzara f. Cridòria, brogit amb què una colla de gent manifesta la seva alegria. Així descriu el Diccionari General de la Llengua Catalana de Pompeu Fabra (1932) el nom que avui duen els vins d’un petit celler de la Conca de Barberà: GATZARAvins, que per afinitat fonètica desperta tot sovint simpatia entre el públic basc. El cas és que el la definició sintetitza la filosofia del bon beure, dels plaers i de les emocions que experimentem mentre compartim vins amb amics. El celler s’inscriu a la DO Conca de Barberà, una denominació d’origen emergent i amb varietats tan singulars com el trepat. De les 1000 ha que hi ha al món, 900 estan a la comarca. De tots és conegut el lligam d’aquest tipus de raïm amb el cava, però més recentment ha sorprès amb negres molt interessants, de poc color, aroma especiat (pebre negre), poca tanicitat, lleugeresa i frescor en boca. Alguns el confonen amb el seductor pinot noir.

Gatzara neix amb el viver de celleristes de Barberà de la Conca, un exemple de com es pot promoure l’economia productiva rural amb innovació i visió de futur. Impulsat per l’alcalde Ramon Ribas, el centre ha acabat sent un referent a nivell europeu. Es va estrenar el 2007 amb 6 celleristes, 2 dels quals ja han muntat fora el seu propi celler. Compartir tecnologia i instal·lacions ha permès que noves generacions de pagesos, viticultors i enòlegs s’hagin fet càrrec de les vinyes de la Conca i en modernitzin l’elaboració, recuperant la tipicitat. Gatzara té un monovarietal 100% trepat, un blanc chardonnay i macabeu i un regal per als sentits: un Gatzara merlot i cabernet sauvignon que se supera any rere any. Una producció petita però suficient per fer-se un forat al mercat català, i aviat camí de l’exportació. Anton Castellà, propietari i enòleg, té clar que el primordial és la qualitat (verema manual, taula de selecció…) i defensa a ultrança la identitat de les anyades, ja que totes no són iguals. En el seu maridatge, no hi podia faltar la varietat autòctona:

vi

“Un Gatzara trepat. Pel lligam i la identitat amb la comarca, la Conca de Barberà”.

moments

“El tastaria en un lloc qualsevol però envoltat de calma i relax. Problement, a la Conca de Barberà, i en posicions elevades: el mirador de Forès o el castell templer de Barberà de la Conca per contemplar el territori”.

persones

“En parella, amb la família i/o amics, segons la situació”.

GATZARAvins, SCP (Viver de Celleristes de la Conca de Barberà) · C/ Josep M. Tossas, 47 1-2 · 43400 Montblanc · Mòbil 639140079 · acastella@gatzaravins.com

About these ads

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 5.606 other followers

%d bloggers like this: