Toni Ripoll/ Pascona DO Montsant

Les xarxes socials de Pascona bullen a diari de missatges desenfadats, optimistes i, a voltes, irreverents. Resseguim a través del community manager/ viticultor el trànsit dels vins d’aquest celler de la DO Montsant arreu de Catalunya, per bé que el seu mercat d’exportació s’estèn també per Anglaterra, Bèlgica, Suïssa, Alemania, Canadà i els EUA. Darrere de l’espontaneitat dels missatges a internet, s’amaga un projecte sòlid i una història familiar molt singular que s’inicia el 1827.

La mare de Toni Ripoll va heredar la finca de les germanes Pascones, filles solteres de Pere Pascó Rull, que la van acollir temporalment durant la malaltia de l’àvia. De les 9 hectàrees dels inicis han passat a les 25 actuals, repartits en bancals, diferents orientacions i amb un terrer que és l’essència del celler. Es distingeixen tres tipus de sòl: argila, sorra granítica i llicorella. I 5 varietats diferents, essent el merlot i el syrah – forànies- les que ocupen un major percentatge de plantació. El resultat són uns vins plens de tipicitat i caràcter, que a vegades els entesos confonen amb la garnatxa, pròpia del Montsant. Hi contribueixen l’elaboració manual -escàs producte químic, la verema gustativa -sense analítiques, la riquesa de la zona per la flora autòctona, la disponibilitat hídrica -la partida és anomenada “els fontanals”, el calendari lunar i sobretot un treball rigorós i acurat al terrer i en els dos moments més determinants: la collita i el premsat. Pascona produeix 250.000 quilos de raïm, dels quals el celler en vinifica entre un 15 i un 20%. A més dels vins propis, participa en el projecte “Comunica” amb el celler Ya le llamaremos. Ben aviat presentaran un nou vi, la “Comèdia”. Per al maridatge, però, en Toni es queda amb un clàssic, la columna vertebral del celler:

vi

Pascona Selecció. Perquè va ser el nostre primer projecte i és un vi molt particular. Teníem molt clar que no volíem fer cupatges i que volíem un vi floral, fresc, fàcil de beure. I aquest ho és. Un 50% de varietats de la nostra finca són merlot i syrah, i això queda reflectit també en aquest vi. Sovint el confonen amb la garnatxa”.

moments

“Veient un crepuscle, admirant una posta de sol en qualsevol lloc del món, aquest és un vi de crepuscle, a l’etiqueta ja ho indiquen els colors, i és per beure-se’l quan el sol es pon i deixa a l’horitzó un color ataronjat suau”.

persones

“No descarto ningú amb qui compartir-lo. El vi sempre s’ha de compartir, tastar-lo en companyia, quan cau el sol és un bon moment, és un vi lleuger i passa bé a aquesta hora baixa”.

Camí dels Fontanals, s/n · 43730 Falset · 609291770

Anuncis
2 comments
    • moltes gràcies lidia 😉 el que és realment xulo és el projecte de pascona i la seva història, em va agradar molt conèixer-los

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: