Ricard Sebastià Foraster/ Josep Foraster (DO Conca de Barberà)

This is a rare red made of 100 percent trepat, grown in the Catalonian region of Conca de Barberà in northeastern Spain. Usually, trepat is blended into rosés and cava. On its own, it is pale, fresh, light and cherry-scented, with a touch of bitter chocolate, delightful when lightly chilled. From 50-year-old vines“. La cita fa referència al Josep Foraster Trepat 2010 del celler Josep Foraster i l’escriu el crític de vins Eric Asimov al New York Times. En Ricard Sebastià la va rebre al correu per mitjà del seu distribuidor als EUA i va ser el primer sorprès d’estar entre els 20 millors vins per 20 euros en opinió d’aquest professional de prestigi. La nota ha despertat interès entre els cellers i molta curiositat mediàtica, però el ritme de vendes no s’incrementa amb la mateixa intensitat. La menció, no obstant, ja val un premi; pocs podran dir que han tingut el seu minut de glòria al diari de més reconeixement internacional.

El trepat és una de les varietats amb què treballa el celler, però no l’única. La van introduir a Mas Foraster el 2009, mentre que el primer a cultivar-la a la comarca va ser Carles Andreu, 5 anys abans. La Conca és pràcticament l’únic lloc del món que té aquest tipus de raïm i està clar que la singularitat mereix una atenció especial, perquè té com a resultat vins notablement diferents als que descobrim a l’arc mediterrani. Mas Foraster elabora 110.000 ampolles l’any i com a molt tenen previst sumar-ne 40.000 més. Diu en Ricard que per arribar a controlar la qualitat, no es pot disparar la xifra. Les vendes comencen a repartir-se entre el celler  (15%) gràcies a l’enoturisme, el mercat nacional (45%) i l’exportació (40%).

Referències com la del NYT ajuden a promocionar la marca arreu del món, i de retruc donar a conèixer un paisatge i un patrimoni únics, amb les muntanyes de Prades, el monestir de Poblet, i una marinada que neteja i purifica la vinya plantada a Montblanc, sense necessitat de fer-hi gaire tractaments. Ara falta que descobreixin també altres joies com el blanc selecció, que macera amb pells durant 20 hores en bóta i tina d’inox. O el rosat de trepat, que ho fa en fred amb neu carbònica. Sigui com sigui, en Ricard s’esforça a treballar cada cop millor la vinya, especialment la de la fotografia, on s’hi va casar tot just ara fa un any:

vi

“El trepat Josep Foraster 2010, perquè és la varietat autòctona que recuperem a la Conca. Ens dóna tipicitat i ha tingut una gran acollida malgrat que el fem des de 2009. Ens va incentivar el Carles Andreu i va encertar de ple”.

moments

“Segurament seria al capvespre, a la vinya, després d’una jornada de verema, i per descomptat a la Conca de Barberà”.

persones

“Amb amics per compartir vivències i experiències”.

Camí de l’Ermita de Sant Josep  43400 Montblanc
977 86 02 29

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: