Ramon Roqueta/ La Fou Celler (DO Terra Alta)

Per la verema el poble fa olor de vi” explica Ramon Roqueta, enòleg, enginyer agrícola i propietari del Celler La Fou, un espai tecnològic, diàfan i modern, alçat al centre de Batea i construït amb pedra, formigó i acer envellit. La seva arribada a la comarca no té res de conquesta, sinó que ha estat un viatge de coneixença i seducció. “La Terra Alta em va enamorar per la seva autenticitat, per la llarga tradició vitivinícola, pel paisatge. Vaig tenir molt clar que és aquí on obriríem el celler i on elaboraríem vins particulars amb garnatxes de vinyes velles”, comenta.

Format en enologia als millors cellers de França, EUA i Austràlia, Ramon Roqueta promou un projecte vitivinícola nou al marge del familiar, el Celler Abadal a la DO Pla de Bages. Les 8,5 hectàrees de vinya plantades a la Terra Alta han donat fins el moment dos grans vins: La Fou de Batea i La Fou Els Amelers, però ja se’n prepara un segon de negre. La primera verema a les noves instal·lacions és molt recent, de 2011. La de l’any que ve ja impregnarà d’olor de vi no només el poble sinó també els interiors de l’agrobotiga i l’espai enoturístic de La Fou, que es troben en construcció a l’interior d’un immoble preciós de més de 200 anys d’antiguitat. A la casa ja s’hi elaborava vi temps enrere, com recorden la premsa, el trull, els murs de pedra o els arcs de volta de l’antic celler. L’equip d’arquitectes que s’encarrega de la reconstrucció no es limitarà a preservar la història, sinó que la posarà de relleu.

En Ramon supervisa qualsevol detall: la il·luminació natural, la decoració – tot i ser un delit de la seva mare – o la vegetació que plantaran als espais oberts a l’aire lliure, en sintonia amb la flora de la comarca. El projecte no és que li agradi, el commou. El respecte per la regió vitivinícola és majúscul i no pensa en res més que en impregnar el celler de la seva essència. Les darreres anyades de vi reposen en bótes de 300 litres. A la Fou, treballen la fermentació en dipòsits petits per processar les diferents parcel·les i prèviament s’utilitza una màquina revolucionària capaç de desgranar, el Viniclean.

El gra de raïm que en resulta és “una autèntica joia”, exclama en Ramon. Probablement així s’assoleix l’expressió elegant i profunda als seus vins. “No estem descobrint res des de La Fou”,  diu amb humilitat. “Hi ha gent que fa molt bé les coses a la Terra Alta, que treballa un producte de qualitat i amb molta discreció”, afegeix. Agraeix el suport d’experts i veïns que els han aconsellat des de l’inici, per trobar les millors finques o per comprar Cal Figueres, l’immoble en restauració. Es nota que no només fa vins excel·lents, en Ramon, sinó que cuida la cultura organitzativa i reparteix joc amb tothom que hi participa en aquest projecte que és el seu també. Entre ells en Joan Soler, enòleg.

Elaborem vins localment i treballem per portar-los al mercat global“, comenta referint-se a com aprofiten la logística d’Abadal. “Volem que els vins de la Terra Alta siguin molt més reconeguts a nivell mundial”, conclou. De ben segur que el seu projecte hi contribuirà decisivament.

vi

“Amb La Fou, Els Amelers, perquè és una garnatxa blanca 100%, una varietat autòctona de la Terra Alta. L’hem tret al mercat recentment i ha tingut una excel·lent acollida. Ens ha costat trobar l’estil i ajustar el seu pas per barrica que és només d’un 25% durant 4 mesos, però el resultat final ens ha deixat molt satisfets”.

moments

“A la tardor, a sota d’un pi”.

persones

“Amb la família”.

Can Figueres. Plaça Catalunya nº 34
43786 Batea, Tarragona (Espanya)
Tel: +34 93 874 35 11 – Fax: +34 93 873 72 04
Mail: info@lafou.net

9 comments
  1. Desconeixia La Fou en “versió blanca”, el negre és un troç de vi!! Pinta molt bé l’espai enoturísitc…

    Salut.

  2. Els Amelers és relativament nou. Pinta molt bé! Jo encara l’he d’obrir, em resisteixo ;)) I l’espai enoturístic estarà enllestit aquest mes, el despatx Milà de Tarragona està fent una feina excel·lent de valorització del patrimoni. Gràcies!

  3. Pep T.M said:

    Fas bé, mira de resistir la temptació d’obrir-la, probablement necessiti més ampolla. És un 2011? La setmana passada vam obrir un Bàrbara Forés El Quintà 2011 i la fusta estava per sobre de tot, demanava temps en ampolla a crits, ara ja ho sabem ;P

    Salut

  4. és un 2011 sí, però em temo que caurà aviat, ja t’ho explicaré, fa molt bona pinta ;))

  5. M’apunto la recomanació. Pendent la visita a Terra Alta

    • és una visita imprescindible! molt sentimental i arrelada al territori, i els vins… d’una subtilesa i finor extremadament interessants

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: