Òscar Manrique/ Comunicació i vi

“La vida és plena de contradiccions”, diu la home page de Nimia, el web de l’empresa que dirigeix Òscar Manrique. Del llatí “nimius”, el mot significa excessiu i també insignificant. A Nimia, de creativitat sí que en tenen a cabassos. És, de fet, la marca de la casa. Són pioners en diferents àmbits però principalment en el de la comunicació i el vi. Una guia de rutes de castells que aglutinava tota l’oferta patrimonial a Espanya va ser el desencadenant per decidir-se a editar la primera guia de vins impresa de les comarques de Tarragona, que inclou a les 6 denominacions d’origen. L’Enoguia va néixer fa tres anys i és la nineta dels ulls de l’Òscar. Té edició bianual i el 2013 se n’editarà ja la quarta. No s’hi cataloguen els vins sinó que s’hi proposen recorreguts enoturístics pels cellers, els restaurants i els allotjaments de la DO Tarragona, DO Conca de Barberà, DOQ Priorat, DO Montsant, DO Terra Alta i DO Penedès. Es distribueix de forma gratuïta i els exemplars impresos han passat dels 6.000 de la primera edició als 10.000 de la darrera, que es poden trobar principalment a les oficines de turisme de la província.

No només el turista sinó també elaboradors de vi i restauradors guarden com una referència de viatge enogastronòmic aquesta publicació, que segmenta l’oferta per a cada tipus de públic. I això és possible perquè per a la seva elaboració es visiten tots els cellers i es fa una descripció acuradíssima de les seves singularitats i potencialitats. “Les primeres edicions van ser més a cegues”, reconeix l’Òscar, però la darrera ja demostra l’expertesa d’un equip que s’ha endinsat apassionadament en el món del vi. El resultat és la gran acollida que té: 100 pàgines dissenyades a mode de directori de cellers i vins que ningú no es vol deixar perdre. De moment, l’Enoguia té versió digital i impresa però el recorregut dins de les noves tecnologies encara ha d’esclatar i el mòbil en serà l’eina clau.

Amb l’Enoguia, es cobreix una important mancança al sector, però des de Nimia se n’han abordat d’altres, com és l’Infovi, un portal de notícies del vi que dóna visibilitat a l’actualitat dels cellers. Va néixer en el seu origen com una prova per un gestor de continguts propi de l’empresa, però ha acabat convertint-se en un diari digital que recull des de fa dos anys tota l’actualitat vitivinícola, amb més de 40.000 visites anuals i prop de 3.000 subscriptors. Unes xifres que demostren l’elevat interès en l’apassionant món dels vins i que també confirmen projectes que l’Òscar ha promogut fent valer la seva emprenedoria, com el Tastem i el Vins i Camins. Pel que fa a aquesta segona iniciativa, combina dues inquietuds: el senderisme i el vi, que l’Òscar compartia amb el seu amic i mentor Antoni Salas, mort sobtadament fa ara gairebé un any. El Vins i Camins és una sortida de cap de setmana pels paisatges del vi i els cellers de les diferents DO, com el darrer que va recórrer l’encara poc coneguda Terra Alta. “L’interès per l’enoturisme és creixent i la gent repeteix visites, vol seguir descobrint, perquè cada celler és un microcosmos. El món del vi és com una prestatgeria plena de llibres però cadascun amb una temàtica diferent“, comenta. Creu que el sector encara s’ha d’autoconvèncer més de les seves potencialitats, i “nosaltres ens hem de dedicar a educar i assessorar de com han de ser presents a les xarxes socials, per exemple, o de com han d’implementar un web o la venda on line”, continua. Té molt clar que el futur passa per seguir posicionant Tarragona i els vins, l’enoturisme, la gastronomia i el paisatge a través del social media i en tots aquests projectes s’hi seguirà implicant, mirant d’estar sempre a l’avançada.

En l’off line també hi té a dir. És el cas dels premis a l’excel·lència enoturística lliurats per la patronal del treball, la CEPTA, que també amb l’Antoni Salas van treballar i aconseguir instaurar a Tarragona. Ara ja se’n prepara la segona edició i el 8 de març de 2013 es distingiran nous projectes amb la idea de seguir privilegiant el patrimoni i la cultura del vi de les comarques tarragonines i de valorar el treball d’homes i dones del vi que contribueixen decisivament en el desenolupament econòmic, social i cultural del territori. Iniciatives com aquesta fan guanyar notorietat al vi que tan a prop ha tingut sempre l’Òscar, ja que  els seus pares regentaven un restaurant. De vegades, però, l’apreci i l’estima arriba amb el temps i per circumstàncies no buscades. Per al tast, demostra que el seu repertori és ampli i que sap divulgar la grandesa dels vins locals:

vi

“En triaria un de blanc, un de rosat i un de negre. El blanc, Notte Bianca de Celler Bernaví, perquè la història personal que hi ha al darrere em condiciona molt. El rosat seria del Celler Pahí, el Gaubança, perquè amb en Pep vam estudiar junts i li havia perdut la pista fins que el vaig trobar al celler i em va descobrir aquest rosat a partir del qual n’he anat descobrint d’altres. I el negre seria el 100% trepat de Carles Andreu, perquè és excepcional, donada la dificultat que té aconseguir fer un bon vi amb una varietat tan complexa. I aquest ho és”.

moments

“El Tastem, el cicle de tastos desenfadats que organitzem amb la Marta Fernández Balsells per descobrir sense pors el món del vi. Ha de ser una trobada divertida, amb la premisa que no cal anar-hi amb amics perquè els pots fer al tast. Ha d’estar dirigit dirigit per algú que acabi de començar en el món del vi, que sàpiga transmetre. No cal ser un entès, sinó utilitzar un llenguatge clar i planer”.

persones

“Amb els amics del Tastem per descomptat, però també amb una gran persona, l’Antoni Salas que ens va deixar sobtadament, just quan havíem establert una forta amistat. Em va inculcar la inquietud pel món del vi, em va obrir els ulls a aquest sector, i la seva mort va truncar els molts projectes que havíem planejat junts durant l’últim any de descoberta vinícola”.

Nimia Comunicació

Carrer d’Antoni Gaudí, 3
43202 Reus, Tarragona, Spain
977 32 06 84

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: