Marc Bournazeau/ Terra Remota (DO Empordà)

Caminante, son tus huellas el camino y nada más; caminante, no hay camino, se hace camino al andar/  Al andar se hace camino y al volver la vista atrás se ve la senda que nunca se ha de volver a pisar. / Caminante no hay camino sino estelas en la mar…

La història del celler Terra Remota és la història de l’exili. Els vins s’expressen, no obstant, amb una gran delicadesa i ningú no els associaria d’entrada amb un passat recent i cruent, si no fos pels versos melancòlics i nostàlgics d’Antonio Machado que han quedat impresos en l’etiqueta d’algun dels seus vins. Són també un poema, una delicada melodia que enllaça amb el contingut sofisticat de l’interior de l’ampolla. Elegància i puresa en coherència amb un celler d’arquitectura moderna però senzilla, de formigó gris-verdós, orientat al nord per aprofitar l’energia renovable, al terme municipal de Sant Climent Sescebes, amenaçat aquest estiu per les flames d’un incendi virulent que va engolir vinyes, però amb el verd del paisatge que ja comença sortosament a imposar-se.

L’avi de l’actual propietària, l’Emma, s’exilia a França amb motiu de la Guerra civil espanyola i després d’anys d’enyorança, torna a Catalunya amb la idea d’arrelar-hi. El celler i les vinyes són part del seu llegat i somni que gairebé tan sols va viure sobre plànols, ja que va morir el 2005, un any abans que la primera anyada de vi sortís al mercat. Les 23 hectàrees de vinya cultivades estan dividides en 12 parcel·les amb diferents varietats, duen noms d’amics i familiars i bibliografia inclosa: la varietat, l’any de plantació i la densitat. Dades interesantíssimes que conviden al passeig entre vinyes i a celebrar un pícnic quan el sol ho permet, trepitjant sòls granítics i de sauló, que absorbeixen amb avidesa l’aigua. La plantació és en emparrat, amb un sol braç. Més densitat però menys producció, cosa que assegura una gran qualitat. La verema és manual en caixes de 12 quilos i el treball al celler és per gravetat, evitant l’ús de bombes. Tots els vins passen per bóta encara que només sigui un percentatge de cada varietat del cupatge. La tecnologia del celler està a l’avançada, com demostra la presència d’una hidràulica vertical italiana per al premsat.

Terra Remota té una important producció però vol establir límits en les 100.00 ampolles per garantir sempre uns estàndards de qualitat. Com demostra l’envelliment en fusta, que aporta equilibri i les virtuts que cerquen els entesos. La sala de tastos magnífica té una vista privilegiada al celler, on el vi continua envellint i abans fermentant, sempre per separat les diferents varietats, cosa que permet aïllar i triar qualitats.

Busquem personalitzar el vi“, explica Teresa Nieto, la responsable d’origen gallec que ens fa el recorregut. Ens entusiasma l’explicació i encara més el tast. Els de Terra Remota són vins que coneixíem a distància però endinsar-nos en el relat ens predisposa encara més a tenir-los sempre a prop. Són vins que conviden a passar estones de reflexió i d’apassionament. “El vi, a part de fer-nos més feliços, representa per a nosaltres el fet de compartir, de compartir estones amb amics, de compartir menjars, de compartir cultures. Tots els nostres somnis i desitjos”, explica en Marc, el marit de l’Emma. “Que el 80% de la nostra producció sigui exportada no és casualitat, sinó que és fruït d’un treball dur i d’una escola immillorable de vi i vida”.

En Marc i l’Emma són propietaris d’un altre celler al sud de França i d’un tercer a Xile, “Las Niñas”, però intuïm que en cap d’ells s’hi amaga una història tan profunda com en el de l’Empordà, on reposen les cendres del pare de l’Emma escampades per la vinya. “Tots els vins tenen un caràcter agredolç, també. Però per a la nostra família, l’exili deixa un gust en boca de nostàlgia i retrobament positiu, un sabor que persisteix ara en la tercera generació i desitgem que continuï en les següents”.

Es tracta de positivar el record d’uns anys de lluita i sacrifici. I amb Terra Remota ho han aconseguit, perquè és un tros magnífic que els fa de pont amb França, on les seves estades són més llargues. “El resultat és una riquesa cultural que ens permet viure a cavall dels Pirineus i avantatjar-nos de tota aquesta varietat de matisos de les dues cultures. En fi, un privilegi“,sentencia en Marc. I amb aquest optimisme, el celler empordanès s’arrisca a seguir innovant i presentant constantment nous projectes, com l’edició limitada de l’Usted o més recentment el Clos Adrien. Aquest és el nom d’un petit aiguamoll que hi ha a la finca i que dóna qualitat i prestigi a la parcel·la. 90% de syrah i 10% de garnatxa, un vi que duu el nom del fill d’en Marc i amb qui desitja assaborir el tast i demostrar-se -demostrar-li- la grandesa d’un país que els ha fet patir i ara riure:

vi

“No en podria triar un, el nostre vi Terremoto que és el més jove i rebel, el gaudeixo amb els nebots i els seus amics quan fem una festa. El Caminante blanc i el Caminito negre són perfectes maridatges femenins, amb una rossa i una bruna (riures)… Ara estic esperant que el meu fill es faci gran per apreciar amb ell el Clos Adrien que porta el seu nom. I em reservo una copa de l’Usted per delectar-me en solitud davant una xemeneia”.

moments

“Per cada persona una estona diferent, les que he descrit anteriorment”.

persones

“Amb familiars principalment i amb una companyia femenina, les que he mencionat abans”.

*Fotografia cedida per Terra Remota

Terra Remota

Ctra de Capmany Km 6  17751 Sant Climent Sescebes
972 193 727 · www.terraremota.com

2 comments
  1. L’arquitectura de la bodega i l’entorn val molt la pena.
    I el Clos d’Adrien és una delicia (dit per algú a qui no li agraden gaire els negres)

    • el paisatge és un gran actiu, l’arquitectura ben integrada també i per descomptat els vins, d’una elegància tremenda! gràcies pel comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: