Salvador Batlle/ viticultor Còsmic vinyaters

image-2 (2)

Treball respectant la terra/ Tornant-li tot el que ella ens dóna/ Obtenint-ne la màxima expressió/ Tot té un esperit/ El vi té el d’unir-nos.

La reconeguda enòloga italiana Elisabeta Foradori cerca “el sabor de la terra dins el vi”, i assegura que això és possible perquè “el vi no és únicament matèria, sinó que també hi ha una part d’esperit”. Ho llegia fa uns dies a Vilaweb i probablement és una declaració d’intencions que molts elaboradors comparteixen. A Còsmic vinyaters es respira a l’ambient. Són nous viticultors que imprimeixen ànima i personalitat pròpia als vins i caves, seguint criteris biodinàmics i desenvolupant una viticultura sostenible i de respecte màxim per les 12 hectàrees que conreen. Qualitat per sobre de quantitat descartant elaborar vins “els anys que les condicions ambientals no són les adequades o la inspiració de l’elaborador no és òptima”, segons explica rotund l’enòleg  Salvador Batlle.

En Salvador creu en les forces de la natura, en la persuasió de la lluna, en el sentit de l’ànima i en la personalitat dels vins. Per això, tots els factors tangibles i intangibles són tinguts en compte alhora de treballar el cep enmig de l’energia de l’univers que l’embolcalla.  Amb devoció, l’enòleg ens condueix a les vinyes d’alçada, on comença el misteri del Còsmic, sobre terrasses d’argila. Raïm seleccionat, collit a mà, congelat en càmera, derrapat, amb maceració pel·licular a menys de quatre graus, amb maceració amb pells 24 hores, i cap a l’àmfora per fermentar a baixa temperatura. El fang dels grecs i els romans el té captivat i els resultats són tan frescos com abellidors. Una agricultura que confia els seus resultats a les forces sàvies de la natura i a la mà respectuosa del viticultor.

Les vinyes són a la finca Puig-Adoll, a 500 metres del nivell del mar, d’on surten els dos vins de taula de l’Eduard, sense DO però amb una identitat molt evident. Es tracta d’un sauvignon blanc del que només se’n fan 800 ampolles i d’un cabernet franc amb merlot amb el qual s’acosta més a la rusticitat de les vinyes. D’aquest últim, en surten 1.100 ampolles. La cirereta del pastís és el Còsmic Brut Nature Gran Reserva, que envelleix 60 mesos en ampolla i recorda a la poma al forn. Una delícia de xarel·lo, chardonnay, macabeu i parellada, i d’edició limitadíssima també, d’un miler d’ampolles.

Després d’una aventura a Austràlia, on innovació i viticultura van de la mà, el Salvador ha retornat al Penedès per fer-se càrrec d’un projecte que tot just comença i que acompanya amb una antiga masia catalana del segle XIV on practicar l’enoturisme, a peu de la serra del Montmell.

Té clar que el viticultor és el “guerrer de les vinyes” i n’exerceix. Convençut de la influència còsmica de l’univers a la bona feina al terrer, no pretén créixer si no és pausadament. Tot per tenir temps d’assaborir els vins i caves i contemplar constel·lacions com l’Orió, que es dibuixa al cel quan la vinya està en el punt òptim de maduració. El maridatge el prefereix compartir i repartir:

vi · moments · persones
“Cava Còsmic per als moments familiars, entre persones que es coneixen molt bé. Complicitat”.
“El Còsmic Sauvignon blanc representa feminitat i la unió amb la masculinitat. Per a moments de noves relacions, de conèixer, explorar i relacionar-se”.
“El Còsmic negre és solidesa, masculinitat, en condicions climatològiques dures. Per a sensacions de recolliment, de protecció i de seguretat”.

 —

Celler: Carrer Sant Isidre num 3
43812 Rodonyà Tarragona
Telf +34 639338176 / 977628056

cosmicceller@gmail.com · http://cosmicceller.blogspot.com.es/

Enoturisme: Finca Masia Puig-adoll
TV 2443 Km 9 El Montmell (Baix Penedès)

6 comments
  1. fa molt bona pinta la veritat. Aquest gran reserva amb aromes de pomes al forn m’ha semblat molt evocador… Ganes de probar-lo!!😉

  2. Pep said:

    Ahir va venir un amic meu a sopar a casa i sota el braç hi portava el Còsmic Cabernet Franc, una autèntica delicia i realment sorprenent, sobretot en nas, molt recomanable…Vaig deixar un culet per veure que tal estaria l’endemà, aquesta nit acabo amb ell.
    Salut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: