Fabrizio Bucella/ Sommelier, especialista en vi

fabsommelier

Italià, nascut a Milà, i afincat a Brussel·les. Porta la cultura del vi a la sang. El seu pare treballava al camp, produïa mel, tenia bestiar i també elaborava vi per a consum domèstic. “A good training for my noise and paladar, to understand the acidity and so one”, m’explica mentre esmorzem al Zinfandel Restaurant de l’Esplanade Hotel de Zagreb, coincidint amb l’International Wine Tourism Conference. És Fabrizio Bucella, sommelier professional, firma periòdica de la versió francesa de The Huffington Post i col·laborador de La revue du vin de France i Revue des oenologues. A casa, tastava sovint vins durant les menjades amb la família, una tradició del vi a taula que encara manté però ara amb un vincle encara més professional. Se’l pot seguir a Facebook i Twitter, actiu i inquiet, alhora que accessible. De conversa amable, fluïda i divertida.

Quan li pregunto què ha de tenir un sommelier, respon que ha de ser “incrediblement modest and have a will to discover a lot”. Sobre l’aspecte olfactiu, creu que tothom és vàlid per entrenar-se i em destaca les noves modalitats de preparar el nas per a les noves generacions de sommelier. Com a professor reconeix que és obert de mires, i l’experiència i la recerca li han demostrat que no hi ha dues mol·lècules relacionades amb una fruita que siguin iguals, de manera que la subjectivitat a voltes comporta impressions diferents dins d’una mateixa familia d’aromes. A classe, imparteix doctrina amb un iogurt blanc, afegint-hi colorant. “There is no one good answer”, m’explica.

Al Huffington publica cada divendres “one food pairing” per apropar la cultura del vi a tots els publics i maridar-la amb gastronomia. “A bottle is not being analytic, it has to be more practical, more close to the regional propose”, assegura. Durant les vacances, em revela que gaudeix moltíssim d’un bon plat d’espaguetis a la bolonyesa amb un bon vi de la Borgonya. Té el maridatge gravat permanentment. En la descripció que en fa, s’intueixen les aromes.

També domina el món de la cervesa. “I’m quite competent in this field. I’ve been specializing the last half year”, m’explica. Però tot sovint es decanta pel vi. “It’s quite difficult not to drink because it’s social, and you taste it with friends, family and so one”. Preveu, segons dades oficials, que els consums d’alcohol dels països no productors i els del vell món experimentaran una tendència inversa a l’actual els propers anys: els primers baixaran i els segons pujaran. “It’s an important economic opportunity for these countries. Production wine export market is such and important sector”,  afirma.

Li agrada escriure i no li resulta difícil. Ho fa en una doble direcció, al HP planteja maridatges amb el restaurant Marmiton, mentre que a la RDV està més atent de l’actualitat vitivinícola i escriu notes de tast i novetats de Bèlgica. Articles, per exemple, sobre els vins que s’han de tastar abans que s’acabi el món – publicat abans de l’errònia previsió dels maies. Tant com escriure, li agrada viatjar, tot i que les classes a la Universitat de Brussel·les li deixen poc temps. Probablement al setembre assistirà a Xile a un seminari sobre economia del vi. Es declara un apassionat del coneixement al voltant d’aquest món i per això assegura que no li importa dedicar-hi tot el temps: “All your time, all your free time, all your money also”, explica mentre somriu.

A Brussel·les, on viu, la moda dels bars-à-vins és relativament nova. La Revue du vin té un club que ell lidera. Encara que em reconeix que és excessivament car, també defensa que promou la cultura del vi en un teritori on l’elaboració és minsa.

A casa té un celler de 1000 ampolles, i es declara un “crazy buyer” com a bon sommelier que és. Amb tant de bon vi guardat, ja m’avisa que no em donarà l’adreça de casa, però al final acaba fent-ho perquè es mostra interessat a rebre mostres de vins del Priorat que li recomano. 

Sobre els vins de l’Adriatic tastats al congrés de Zagreb, comenta que els blancs han estat realment interessants i que li han semblat similars als de la zona italiana de Friuli i  de Venècia. “More bodied and need a good pairing to be balanced. Such a different tast and smell, they should be more known”. Reconeix que tenen el denominador comú de l’acidesa volàtil. Ha tingut l’ocasió de tastar-los coincidint amb la conferència que ha pronunciat sobre l’arquitectura en el món del vi, comparant dues regions com Bordeaux i la Rioja. En conclusió i després d’un interessant viatge científic per la història, resumeux que “architecture helps some less known wines to enter to the club of wineries that are visitable” and “wine is undergoing a new change of status, architecture is playing a major part in this phenomenon”. No hem de perdre de vista que a Bordeus un 27% dels visitants hi van per “la notoriété du site, du vignoble et du producteur”.

Sobre els vins del nostre país, m’explica que ha assistit a un seminari a Bèlgica que li permet afirmar que són “fantàstics”. “I really love Barcelona. I’m coming once a year. The Spanish red wine are fantastic and I’m impressed also with the white wines”. El va deixar gairebé sense alè un reserva de Vega Sicilia. Per al maridatge, escombra cap a casa.  Gairebé acabant la conversa, descobrim que fins i tot ha escrit sobre un celler català al Huffighton Post. La sorpresa és que és un dels qui millor pot fer d’ambaixadors de la cultura de l’esforç i la responsabilitat social a l’estranger: la Cooperativa l’Olivera de DO Costers del Segre i el seu projecte “Terra d’Oportunitats”:

vi 

“Un Barolo” -no m’especifica més, però podria ser el que menciona en el seu article per tastar abans que s’acabi el món.

moments

“Una conversa sobre la vida”.

persones

“Amb el meu pare”.

http://www.huffingtonpost.fr/fabrizio-bucella/

2 comments
  1. Quin plaer conversar amb ell no? Sembla molt interessant!!! Un post molt xulo!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: