Lada Radin/ Taste of Croatia

lada

Si alguna cosa tenen els bons amics és que et presenten sempre altres bons amics. L’Èlia i el Miquel de Vinologue em van posar en contacte amb la Lada Radin tot just saber que participaria a l’International Wine Tourism Conference, a Zagreb. Coneixen el país, principalment les regions de vins gairebé al mil·límetre, ja que han redactat una guia de Dalmacia (petites regions, grans vins) i en tenen en projecte una altra a Ístria.

“On my way to becoming a veterinarian, I somehow also managed to become a hedonist. Although it may sound a bit strange, it works together just fine. I believe that wherever there is good food and wine, you’re bound to find some good people nearby. So, that’s what I’m mostly doing. Constantly on the move; sniffing, tasting, touching, asking, talking, dancing, searching, writing, looking for “those moments”…and then all over again”. 

Aquesta és la descripció que la Lada fa d’ella mateixa al Taste of Croatia, el bloc que comparteix amb 10 amics i companys més de manera voluntària i desinteressada, posant l’accent en la independència de la informació enogastronòmica que publiquen: “We are independent, honest and passionate and therefore look for the same kind of people and places”. És una guia virtual que funciona des de l’any 2010. El projecte va començar primer a les xarxes socials amb un grup més reduït de persones que coincidien penjant fotografies de gastronomia, vins i espais on gaudir-ne fins que van arribar a la conclusió que guanyarien visibilitat i estalviarien esforços amb un web. Taste of Croatia és un espai per a turistes, prova d’això és que està escrit en anglès, però a ningú se li escapa que també és un referent per als residents al país. Els actes d’agenda hi tenen un lloc destacat, com el Zagreb Wine Gourmet que se celebra ara a l’abril, però també són un agregador de la cultura gastronòmica i del vi del país, amb un diccionari a l’abast de tothom, entre moltes altres eines, com localitzadors geogràfics o ressenyes de restaurants, vins i espais que descobreixen, tasten i comparteixen.

Em sorprèn que no participessin a l’IwineTC 2013 però la Lada troba un moment per venir-me a veure i explicar-me la seva aventura. A l’Hotel Splanade Zagreb conversem al passadís, amb el temps just, entre les conferències a les quals assisteixo i el seu dinar familiar. M’assegura que la seva feina pel bloc és “provar primer i escriure després l’experiència personal amb la gastronomia, els vins i els espais descoberts”. “Vam començar sent 4 i ara ja som 10. En aquest temps diferents persones ens han contactat per col·laborar amb el projecte”. Tenen perfils professionals diversos i això els permet no només tenir un coneixement més ampli dels temes que comparteixen, sinó treballar el web de forma diferent: la imatge, els textos, la informàtica…

Sobre la possibilitat d’elaborar una guia escrita amb tot el contingut acumulat a Taste of Croatia, es mostren reticents perquè no han rebut mai cap ajut ni col·laboració de l’administració. Tampoc la voldrien si això representés perdre la seva independència. No obstant, han ampliat la seva cartera de serveis a petició del client i han fet accions per guanyar presència i amics com unes  samarretes genuïnes. Ara estan pensant en desenvolupar itineraris de descoberta per Croàcia per resseguir els camins del vi, de l’oli, de la cuina tradicional, dels centres històrics… El seu referent és Eat Istria, una altra meravella de treball col·lectiu a la xarxa. Què proposen? Experiències emocionals com tastos, tallers de cuina i visites al mercat per a grups petits. És un projecte, però encara no hi ha data per fer-lo realitat.

De moment des de Taste of Croacia ja fan una feina admirable i el missatge per al lector, vingui d’on vingui, és contundent: “go and try and feel in love with it“. Una invitació a gaudir dels plaers d’una ciutat i d’un país que encara ha de créixer turísticament i que ells presenten en forma de relat personal. Cada dia reben uns 15 correus electrònics amb dubtes, consultes, preguntes… Els agrada haver esdevingut un referent, però els molesta no poder respondre amb la celeritat que voldrien.

Al cap i a la fi, com ha comentat la Lada, són uns hedonistes, i pel plaer propi i el dels altres… el que calgui! La conversa acaba ràpid perquè tenim poc temps, però la continuem per correu electrònic i és així com em descobreix el seu maridatge perfecte poc després de publicar un post que portava per nom “Drink Pink“, tan abellidor o més que l’últim escrit de gastronomia. Tornaria ara mateix a Zagreb! Thanks Lada 😉

 vi · moments · persones

“If I have to choose a wine it should be Rose wine Spoža (one of the most delicate and addictive rosés in Croatia) by Senjković Winery from the island of Brač, drunk in a good company on a terrace of a dalmatian house, together with a group of closest friends, in summer”.  

http://www.tasteofcroatia.org

Anuncis
2 comments
  1. Que bé que poguessis conèixer el projecte Taste of Croatia de primera mà, encara que fos amb una trobada a corre-cuita amb la Lada. Són molt bona gent 🙂

    Molt bon perfil!

  2. va ser un plaer conversar amb la Lada encara que a corre cuita. espero tornar-hi de nou amb l’anglès millorat i fluïd i temps per acompanyar-los a tastar vins i gastronomia croata. gràcies per fer-me de pont! sou uns cracks Èlia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: