Gerard Marsal/ Intèrpret i compositor

Intèrpret i compositor, en Gerard Marsal és un músic que respecta i defensa el vi català i el reinterpreta magistralment en forma de notes musicals.  Aquesta passió li ve de l’Amagatall, el restaurant que la seva mare regentava a la plaça de les Peixateries Velles de Reus. Allà va servir molts vins i lamenta que entre els de més sortida hi hagués el Cune criança de la Rioja. Més endavant, però, va també com molts clients consumien Les Terrasses d’Álvaro Palacios, de la DOQ Priorat. M’explica que defensa el consum de vi català no només per la seva qualitat, sinó perquè el tenim a la vora de casa i és del parer que “el més proper és el que més em convé”.

Per acompanyar qualsevol tast, suggereix els sons de la guitarra, la flauta, el saxo, l’acordió, el contrabaix, la percusió, la veu. Instruments habituals i músiques d’arrel, el folk, el flamenc. “Tots aquests timbres tenen l’aroma popular que perdura en el temps i que és proper a la gent del camp, la que cuida la vinya”.

L’emociona més la música que el vi però entén que són dos móns estretament relacionats. “És gairebé un ritual prendre una copa de vi abans de fer sonar les primeres notes en un concert”,  explica. “Sentir l’esperit del vi per la sang ens eleva la inspiració” exclama. És del parer que vi i música es complementen i s’acompanyen, que “desapareix la dualitat”.

El vi s’entesta a buscar aliances en el món de les arts. Ho demostra el projecte “Mots de vi”, un relat multisensorial on música, escriptura i il·lustració s’apleguen per fer una oda a 16 vins de la DOQ Priorat i DO Montsant. Es va presentar a principis de 2012 i en Gerard n’és un dels artífexs, amb els escriptors Gabriel Pena i Agustí Masip i l’il·lustrador Josep Barjuan. Han construït un relat per a cada vi que ha confiat en el projecte. El tast els ha inspirat per fer-ne una peça que cerca l’entusiasme dels sentits. Han reinterpretat el vi i l’han expressat a partir de diferents disciplines.

Tots els vins inspiren notes musicals. I en Gerard reconeix que és capaç de maridar-ne amb música tants com faci falta. Recorda que per al syrah Shy 2009 de Vinya Janine va composar un tema estrenat a la primera edició de vi i jazz de la DO Tarragona. Enguany ha tornat a participar en el cicle que ha maridat jazz i veus femenines amb vins mediterranis. Les seves notes amb el saxo abellutat fan perdurar l’agradable aroma i gust dels vins de la do.

A l’escenari, sembla sucumbir a l’efecte emotiu de les pròpies notes, però el concert somiat és sempre el privat, quan s’acaba l’actuació i s’endinsa en la intimitat sonora. “Quan els músics quedem a casa d’algú, destapem ampolles d’un bon vi i ens deixem anar i tot flueix. M’encanta!” sentencia. La imatge evoca llargues hores de conversa, riures i tast. I tantes notes musicals com l’estona demani…

vi

“Un vi ecològic. Un Mas Sinén 2006 negre del Celler Burgos Porta, DOQ Priorat”.

moments 

“Escoltant el meu darrer treball musical (un disc amb Olga Pes), després de tant de temps treballant-hi…”

persones

“Amb la meva parella i algun amic proper”.

http://www.gerardmarsal.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: