Celler Alemany i Corrió/ Irene Alemany i Laurent Corrió DO Penedès

El terrer no és la traducció literal del terroir francès, no existeix. Irene Alemany es mostra taxativa i afegeix que el concepte que tenim entès a Catalunya -terruño en castellà, no inclou el tractament dels llevats ni les bactèries, que ella considera essencials en el procés d’elaboració del vi. No obstant, Termcat i l’Associació Catalana d’Enòlegs convaliden la traducció, i també alguns elaboradors. Alguna cosa falla. Probablement, l’exigència i el perfeccionisme d’Alemany, més que el llenguatge per ell mateix. I no és res dolent, al contrari, perquè el resultat són uns vins que comparteixen sovint taula amb els més grans, però des de la discreció volguda.

Irene Alemany i Laurent Corrió elaboren vi des de l’any 1999, ara en un celler de garatge de Vilafranca. Són enòlegs i van rumiar-se si desenvolupar la professió a la Borgonya o al Penedès, d’on ella és nativa. Les circumstàncies els van conduir a Vilafranca després d’haver estat treballant a França i als EUA -on van ser els primers a plantar ull de llebre. Al Penedès no tenien interès de quedar-s’hi, però hi van arrelar. Amb varietats com el merlot i el cabernet de 30 anys, gens habituals a la DO Penedès. I se n’han ensortit amb obstinació i perserverança. El resultat són uns vins clàssics, i frescos -amb un punt d’acidesa- que permeten la degustació sense un got d’aigua a la vora, com diu la Irene. I que sibarites com l’escriptora Empar Moliner, o el gran aparador de vins de Barcelona, el Monvínic, aprecien i tasten sovint.

Vins que respecten el terrer (o terroir), i que es fan a la vinya i al celler, ja que per ells la varietat no és suficient sinó que també s’ha de treballar el procés d’elaboració. Són vins complexos en el seu plantejament, d’elaboració tradicional i nom elegant: Sot Lefriec, en homenatge als avis de la Irene i el Laurent. La plana del Penedès és un mar de vinyes que té molt a veure amb el maridatge que ens descobreix la Irene:

vi

Les Griottes. Gevrey- Chambertin”. Un gran cru de climat de la Borgonya. Tota la tipicitat, classicisme i terroir que busco en el vi”.

moments

“Davant del mar, en qualsevol moment de l’any, en una zona de calma, per poder contemplar-lo, tan se val el país, però això sí, davant del mar”.

persones

“Amb el Laurent”.

Melió, 78 – 08720 Vilafranca del Penedès – sotlefriec@sotlefriec.com

Vídeo Terreny Personal TV3

4 comments
  1. Avui he descobert el teu blog, i m’agradat molt. M’agradat perquè parla de les persones del món del vi, m’agrada com articules les entrevistes i l’estructura dels post. En definitiva et felicito i l’he afegit a favorritos del meu bloc Enoturismo 2.0. Estem enxarxats.

    • Gràcies Carles, jo tb et segueixo a les xarxes i et linkaré, a veure si ens desvirtualitzem aviat! Una abraçada

Deixa un comentari